verveling

verveling: 10 praktische tips & nuttige informatie

Verveling bij kinderen

Kinderen kunnen zich vervelen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Er kan een lichamelijk probleem zijn. Het komt bij veel kinderen voor dat zij enige dagen voordat zij bijvoorbeeld griep (of een kinderziekte) krijgen hangerig zijn en zich vervelen. Vermoeidheid is ook een verklaring.

Soms lijkt het alsof een kind zich aan het vervelen is, omdat het nogal passief overkomt. Het kan zijn dat het kind de indrukken van de dag aan het verwerken is of over dingen nadenkt. Als je als ouder er dan steeds op aandringt dat het kind iets moet gaan ondernemen, kan dat als erg storend ervaren worden.

Een andere uiting van verveling kan voortkomen uit de situatie dat het kind wel iets wil doen, maar dat het niet mag, of er is geen tijd of gelegenheid voor. Een kind wil bijvoorbeeld een spelletje met zijn moeder doen, maar die is druk bezig met huishoudelijke taken. Boosheid kan een reden zijn. Het kind heeft bijvoorbeeld een berisping gehad waar hij het niet mee eens is en met een pruillip op de bank gaat hangen.

Wanneer een kind zich voortdurend verveelt, is het goed eens naar de oorzaak daarvan te kijken. Het kan zijn dat het kind nooit geleerd heeft zichzelf te vermaken. Ook kan het zijn dat het speelgoed niet uitdagend (meer) is. Dat kan zijn omdat het aanbod niet groot genoeg is, niet (meer) bij de leeftijd van het kind past of dat het aanbod juist te overdadig is.

Passieve ouders kunnen (onbedoeld) ook hun kinderen passief maken omdat kinderen zich aan hun ouders spiegelen. Er zijn ouders die altijd moe, passief en hangerig zijn.

Soms kan verveling ook gewoon een manier van aandacht vragen zijn. Dit is eenvoudig op te lossen door je kind iedere dag minstens een half uur exclusieve aandacht te geven.

Wat doe je als je kind zich verveelt? Je kunt eerst vragen of en wat er aan de hand is. Blijkt het inderdaad om verveling te gaan, dan kun je wat suggesties doen. Blijft het kind ‘er geen zin in hebben’, zeg het kind dan dat het zelf iets moet verzinnen en besteed er geen aandacht meer aan. De meeste kinderen verzinnen ten slotte zelf uiteindelijk toch iets om te doen. Je stimuleert je kind hiermee zelf oplossingen te vinden. Ook de creativiteit en zelfstandigheid worden op deze manier bevorderd.

Verveelt je kind zich structureel? Zorg ervoor dat de vrije tijd van je kind wat gevuld wordt met wat structurele activiteiten, bijvoorbeeld een sport, muziekles of knutselclubje.

Verveling bij volwassene

Hoewel kinderen zich sneller en vaker vervelen, is het iets waar ook volwassenen last van kunnen hebben. Wat is verveling nu eigenlijk? Het is een gemoedstoestand waarbij je niets te doen hebt en niets kunt verzinnen wat je graag zou willen doen. Als je het fijn vindt (even) niets te doen, dan is er geen sprake van verveling. Verveling is dus iets negatiefs, het geeft een naar gevoel.

Welke volwassenen vervelen zich? Over het algemeen heeft iedereen het druk. Verveling is iets wat voor vele volwassenen iets ‘van vroeger’ is. Toch zijn er veel volwassenen die zich vandaag de dag nog wel degelijk vervelen. Verveling komt bij volwassenen voor op het moment dat iets niet mag of niet kan.

Net als bij kinderen, kan de verveling een lichamelijke oorzaak hebben. Vermoeidheid of depressie kan de onderliggende oorzaak van de verveling zijn. Lichamelijke beperking (vanwege ziekte of een handicap) kan ook een reden zijn. Bepaalde aandoeningen kunnen ook bijdragen aan verveling. Mensen met ADHD zijn doorgaans sneller uitgekeken op dingen en vervelen zich sneller.

Een andere oorzaak voor verveling is isolatie. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Iemand die (langere tijd) werkloos is, kan in een isolement raken. Ouderdom kan ook tot eenzaamheid leiden. Ontevredenheid kan zich uiten in verveling. De ontevredenheid kan een baan betreffen, maar ook een relatie. Lees er meer over in tip 3.

Ten slotte zijn er volwassenen die als kind nooit hebben geleerd zichzelf te vermaken. Ze zijn opgegroeid in een gezin waar bijvoorbeeld beide ouders altijd werkten en de opvoeding voornamelijk werd gedaan bij de kinderopvang. Daar is altijd genoeg speelgoed aanwezig of andere kinderen om spelletjes mee te doen. Of het zijn kinderen die in hun jeugd zijn vermaakt met (urenlang) televisiekijken of computerspelletjes spelen.
Mensen die zich tegen wil en dank vervelen, hebben mogelijk iets aan deze tips. Is de verveling een zware belasting voor je? Praat er dan eens met de huisarts over. Deze kan je doorwijzen naar een psycholoog of maatschappelijk werker.

Ontevredenheid

Verveling treedt veel op in situaties waar je ontevreden over bent. Ontevredenheid kun je aanpakken. Als je de ontevredenheid hebt verholpen, is de kans groot dat de verveling daarmee ook verdwijnt.

Ontevredenheid op het werk

Het kan zijn dat de dingen op het werk niet zo gaan zoals jij het graag ziet. Misschien vind je dat je te weinig betaald krijgt of te hard moet werken. Een niet passende werkbelasting, een gebrek aan uitdaging, een conflict met een collega, zijn allemaal zaken waardoor je niet lekker in je werksituatie zit. Als dit het geval is, kun je daar wat aan doen. Benoem de zaken die je dwars zitten en zoek er oplossingen voor. Je kunt naar je leidinggevende stappen, met je bedrijfsarts praten of de hulp van een arbeidsdeskundige inschakelen. Als je ontdekt dat het werk helemaal niet (meer) aansluit op je kunnen, vaardigheden, interesses et cetera, kun je overwegen ander werk te zoeken. Je kunt je bijvoorbeeld omscholen. Heb je geen idee welk werk nu echt bij je past? Doe dan eens een beroepskeuzetest. Je kunt er een aantal (gratis) via het internet doen.

Ontevredenheid in de relatie

Sleur in de relatie is een belangrijke oorzaak van verveling. Bedenk zelf eens hoe je uit de sleur kunt komen. Zijn er mogelijkheden om de relatie weer op te krikken of is het bij voorbaat een verloren strijd? Als je er zelf niet uitkomt, biedt een relatietherapeut soelaas. Een passieve houding zal in ieder geval niets opleveren. Kom in actie en doe iets aan de relatie. Stelt je relatie niets meer voor? Dan kan het een opluchting zijn om er een einde aan te maken. Ook daar is durf voor nodig, maar bedenk dat een einde synoniem staat voor een nieuw begin.
Ontevredenheid in alle denkbare situaties

Ontevredenheid is een gevoel dat aangeeft dat je een keuze hebt gemaakt, die je liever anders had gedaan. Je hoeft je niet aan je keuze vast te houden. Je kunt in elke situatie het roer omgooien. Daar is natuurlijk wel lef voor nodig. Verandering is iets waar je zelf actief aan zult moeten werken. Een ander kan het ook voor je doen, maar dat geeft nooit dezelfde voldoening. Zoek daarom zelf naar de oplossing voor iedere situatie waar je op dit moment niet gelukkig mee bent. Het is een prima therapie tegen verveling.

Zoek een hobby

Een hobby is een liefhebberij waar je graag mee bezig bent. Een hobby bestaat uit een ontspannende activiteit. Het kan van alles zijn. Heb je geen idee welke hobby bij je past, dan biedt het internet een aantal websites waar je online een test kunt doen.
Heb je interesse in één van de hieronder vermelde onderwerpen? Er staan verschillende suggesties bij. Misschien zit er een goed idee voor je tussen.
  • Dieren
    Dieren fotograferen, vrijwilliger bij de kinderboerderij, vrijwilliger bij de dierenambulance, huisdier verzorgen, paardrijden, insecten bestuderen, scouting, cursus dierenverzorging, papagaai leren praten.
  • Natuur
    Wandelen (wandelvereniging), Nordic Walking, hardlopen, tekenen in de natuur, fietsen, lid worden of vrijwilligerswerk doen voor een natuurvereniging, roeien of kanoën, bergbeklimmen, tuin onderhouden.
  • Mensen
    Dansen (dansles), teamsport, vrijwilligerswerk in het buurthuis, toneelles, bingo, cursus psychologie, fancy fair in de buurt organiseren, pokeravond organiseren, buitenlandse taal leren.
  • Koken
    Cursus koken (buitenlandse keuken), recepten verzamelen, kookclub oprichten, moestuin aanleggen, volkstuintje huren, workshop zelf bonbons maken, culinaire weblog maken.
  • Muziek
    Muziekinstrument leren spelen, concerten bezoeken, spelen in een band, fanclub oprichten, zingen in een koor, zangles, muziekinstrumenten opknappen.
  • Creatief
    Cursus tekenen, cursus schilderen, cursus fotografie, workshops, kleding maken, breien, punniken, cursus beeldhouwen, gedichten of verhalen schrijven.

Ga naar buiten

De frisse buitenlucht kan helpen om je hoofd helder te maken. Maak een lange wandeling door het bos of langs een meer. Een wandeling kan een therapeutische werking hebben. Veel mensen vinden dat ze tijdens een wandeling tot bezinning komen. Ben je alleen en heb je geen zin om in je eentje te wandelen? Je kunt lid worden van een wandelvereniging. Nordic Walking is een sport die je al wandelend met een groep mensen (in verenigingsverband) kunt doen. Sporten is gezond. Kies een sport uit die je leuk vindt om te doen. Tegen wil en dank een sport doen, is bij voorbaat al gedoemd tot mislukken en kan niet anders dan teleurstellend zijn. Om dat te voorkomen moet je er goed over nadenken wat je leuk vindt om te doen en wat je lang vol zou kunnen houden.

Joggen is een heerlijke manier om je even op alles en iedereen af te reageren. Het is een goedkope sport en je kunt het doen waar en wanneer je maar wilt. Joggen is extra ontspannend als je een hele dag binnen hebt gezeten. Door het sporten maakt je lichaam een stofje aan, genaamd endorfine. Het geeft je een prettig gevoel. Ben je ouder, heb je blessures of gewricht en/of spierklachten? Raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je gaat joggen. Niet iedereen is geschikt om te gaan hardlopen. Je kunt je eigen schema samenstellen aan de hand van voorbeelden op het internet.

Fietsen is een goedkope, ontspannende manier om van de omgeving te genieten en wat aan lichaamsbeweging te doen. Trek comfortabele kleding aan, zodat je het wat langer vol kunt houden.

In de zomer kun je een duik in het meer of in de zee maken. Helemaal gratis. Zwemmen heeft een geestelijk ontspannende werking. Trek je een aantal baantjes, dan maak je het lichaam weer soepel en lenig.

Andere leuke sporten om in de buitenlucht te doen zijn: tennis, badminton, voetbal, rugby, honkbal, (midget)golven, slagbal, hockey, zeilen, roeien en dergelijke. Als er iets voor je tussen zit, kun je een proefles nemen bij een vereniging in je buurt. Dan kun je actief ondervinden wat de sport voor je doet.

Doe iets nuttigs

Het is zonde je tijd te verkwisten met nietsdoen. Als je jezelf dan toch verveelt, doe dan iets nuttigs met je tijd. Je kunt de tijd (waar je toch geen plezier hebt) heel zinvol besteden, bijvoorbeeld met de volgende suggesties.
  • Ga leren
    Heb je altijd een buitenlandse taal willen leren? De taalcursuspakketten zijn tegenwoordig niet meer zo duur. Er zijn veel online cursussen. Daarmee wordt internetten tevens een leerzame bezigheid.
    Er zijn natuurlijk heel veel andere cursussen die je kunt doen. Heb je geen idee wat je zou willen doen? Neem de sites van de schriftelijke of online onderwijsinstellingen eens door. Misschien zit er iets voor je tussen, waar je zelf niet zo snel achter zou zijn gekomen.
  • Zelftests
    Gebruik de tijd van het nietsdoen achter je computer met het doen van online zelftests. Je kunt van alles testen: test je drinkgebruik, je IQ, welk beroep bij je past, of je ambitieus bent, welke partner bij je past en ga zo maar door. Je kunt de testen gebruiken om meer inzicht in  jezelf te krijgen. Dat is toch mooi meegenomen!
  • Ga opruimen
    Het is niet iets wat je meteen enthousiast zal maken, maar het is de moeite waard om toch te proberen. Als je last hebt van verveling, ga dan eens de kamer of een kast opruimen Je zult er geen zin in hebben, maar als je het toch doet, zul je merken dat je er achteraf toch plezier van hebt. Men zegt dat je met het letterlijke opruimen ook de chaos in jezelf opruimt.

Vrijwilligerswerk

Het doen van vrijwilligerswerk is een nuttige tijdbesteding. Het zal misschien niet direct in je opkomen om als vrijwilliger aan het werk te gaan. Vrijwilligerswerk is bij uitstek geschikt om je tijd te vullen als je werkloos bent. Wanneer je in je sollicitaties vermeldt dat je op het moment vrijwilligerswerk doet, wordt dat over het algemeen als zeer positief beschouwd. Het haalt je ook uit een isolement. Dankzij het vrijwilligerswerk blijf je actief betrokken met de buitenwereld.

Niets geeft zoveel voldoening als vrijwilligerswerk. Je helpt immers mensen, dieren en/of de natuur die het hard nodig hebben. Je doet iets positiefs, iets opbouwends. Je kunt vrijwilligerswerk doen voor verschillende projecten. Het kan om zieke kinderen gaan (cliniclowns, Unicef, Jantje Beton et cetera) of onderzoek naar ziekten (kankerbestrijding, Alzheimer, Diabetes et cetera). Je kunt je aanmelden als vrijwilliger bij een natuurvereniging. Het hoeven geen landelijke projecten te zijn, mogelijk zijn er ook kleinere projecten waar je mee kunt helpen in je gemeente.

Wanneer je vrijwilligerswerk doet, laat je zien dat je betrokken bent en dat blijft meestal niet onopgemerkt in je omgeving. Mensen zullen je bewonderen om je inzet en er meer over willen weten. En dat is weer goed voor je sociale contacten.

Op de website van Landelijk Vrijwilligerswerk (movisie.nl) kun je de landelijke vrijwilligersvacaturebank raadplegen en een test doen welk vrijwilligerswerk bij je past. Je kunt ook vrijwilligerswerk in je gemeente vinden onder de zoekfunctie: vrijwilligerswerk (plaats).

Doe iets voor een ander

Iets voor een ander doen, is leuk en het geeft voldoening. Je kunt kiezen voor vrijwilligerswerk, zoals vermeld in tip 7. Maar je kunt het ook dichtbij huis zoeken.

Woont er een oude meneer of mevrouw in je straat die misschien wat hulp kan gebruiken met het doen van de boodschappen, het onderhoud van de tuin, of andere zaken. Bied je hulp eens aan (zonder betaling natuurlijk).

Vraag het bejaardentehuis of ze je hulp kunnen gebruiken of misschien zoekt het buurthuis wel vrijwilligers.  Je kunt je medewerking verlenen in de mantelzorg. Je helpt dan iemand met een ziekte of handicap met de dagelijkse dingen, zoals aankleden, boodschappen doen, huishoudelijke taken en dergelijke.

Je kunt online anderen helpen via de website llink.nl. Het is een website die hulp en vraag bij elkaar brengt. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd en moeite je wilt investeren. De computer zoekt een match en brengt je op die manier bij de persoon die om hulp vraagt.

Je kunt vanuit huis via het internet anderen helpen. Er zijn verschillende sites die om hulp vragen. Neem bijvoorbeeld de site van het Humanitas Chaproject ‘Het luisterend oog’. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger om mensen via het chatten uit hun isolement te halen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Je moet onder andere een training volgen en je moet bereid zijn het minstens een jaar te blijven doen. Er zijn verschillende sites die vrijwilligers van harte welkom heten om ze vanuit huis te ondersteunen. Je vindt ze met de zoekfunctie: vrijwilligerswerk vanuit huis.

Snelle tips

Als jij je incidenteel verveelt, heb je niets aan structurele oplossingen. Je kunt dan beter gebruik maken van de onderstaande tips:
  • Verwen jezelf met een lekker bad. Doe er een rustgevende olie in en draai op de achtergrond je favoriete muziek. Hier kom je helemaal tot rust.
  • Bel een vriend of vriendin en vraag wat hij of zij aan het doen is. Misschien kun je meedoen?
  • Lees de plaatselijke krant door om uit te vinden wat er zoal te doen is in je omgeving.
  • Ruim je kamer op (lijkt niet leuk, maar brengt uiteindelijk wel voldoening). Zet de mp3-speler op je hoofd en ga ervoor.
  • Bak koekjes of een taart.
  • Zoek op de televisie naar een leuk programma. Neem jezelf voor om voortaan leuke programma’s op te nemen, zodat je bij verveling iets hebt uit te zoeken. Programmeer nu meteen de leukste programma’s van deze week.
  • Laat de hond uit. Heb je er geen? Bied aan de hond van de buren uit te laten.
  • Stuur gratis e-cards naar je vrienden.
  • Organiseer een leuke avond. Bel vrienden op en regel dat iedereen iets lekkers meeneemt. Dan zul je vanavond in ieder geval geen last meer hebben van verveling.
  • Maak een verlanglijstje voor je verjaardag, Sinterklaas, kerst, wat je nog wilt doen in je leven, naar welke landen je wilt reizen, hoe je ideale partner er uit ziet, et cetera.
  • Ga een boek of tijdschrift lezen.
  • Doe een zelftest op het internet (check wel of het gratis is!).

Positief vervelen

Verveling wordt over het algemeen als iets negatiefs gezien. Iets waar je last van hebt. Iedereen verveelt zich wel eens. Meestal treedt de verveling op als je ergens op moet wachten, op de bus bijvoorbeeld. In onze tijd hebben we veel om ons heen om ons mee te vermaken. Er is altijd wel een film of documentaire op televisie en we kunnen altijd op het internet terecht.

Misschien zouden we juist blij moeten zijn met verveling. Het is een moment waarop je op jezelf bent aangewezen. Je kunt de verveling aangrijpen voor wat zelfreflectie. Je kunt de tijd gebruiken om over dingen na te denken. Wat gaat er goed in je leven en wat zou je liever willen veranderen. Hiermee geef je een positieve draai aan de tijd die je nu, blijkbaar over hebt.

Het is een kunst om te genieten van nietsdoen. We hebben het met z’n allen zo druk, dat we het ontwent zijn om nergens mee bezig te zijn. Verveling kan gebruikt worden om tot bezinning te komen. Leer genieten van niets doen. Wordt bewust van de dingen die om je heen gebeuren, zonder dat je er een bijdrage aan levert. Sta je bij de bushalte te wachten en verveel je jezelf? Observeer de omgeving eens goed.

Zie verveling niet als tijdverspilling. Het gaat niet om iets wat je had en nu kwijt bent, het is het moment waarin je leeft. Je wordt je nu waarschijnlijk juist heel erg bewust van jezelf. Eigenlijk is verveling iets positiefs als je bedenkt dat je op dat moment nergens door wordt opgejaagd. Laat daarom verveling voor jou de kunst van het nietsdoen zijn. Er zijn heel wat mensen die deze kunst niet vaardig zijn.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over verveling

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!